U bent hier:

Filosofische lezing door Stefan Rummens: "Wat is populisme?"

16 +

Samenleving

Of het nu gaat om de financieel-economische crisis of het vluchtelingenprobleem, de politiek vindt geen daadkrachtige antwoorden meer. Kiezers verliezen vertrouwen en laten zich steeds meer verleiden door de lokroep van populistische partijen. De migrant is daarbij een dankbare figuur voor de populist, omdat daarin de culturele en de economische bedreiging samenkomen.
Volgens sommigen ligt de schuld bij de parlementaire vorm van onze democratie: het politieke theater maakt een efficiënt beleid onmogelijk en leidt tot een groeiende kloof tussen burger en politiek. De parlementaire politiek moet echter tegen deze kritiek verdedigd worden. Zowel linkse als rechtse populisten vertonen autoritaire trekken en maken de oppositie monddood.
De tegenstelling tussen links en rechts moet dringend in ere worden hersteld, want als mensen geen échte keuze meer hebben, zoeken ze hun heil bij populisten. Populisten denken dat het volk met één stem kan spreken, maar dat klopt niet. Er zijn alternatieven en die moeten een politieke vertaling krijgen.
Daarnaast is er de machtsgreep van technocratische instellingen op het nationale, het Europese en het mondiale niveau. De populisten en de technocraten versterken elkaar. Om de democratie in stand te houden, moeten we de technocratie aan banden leggen en de parlementaire politiek ook op het Europese niveau uitbouwen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Mska Campus Tant
Hugo Verrieststraat 68
8800 Roeselare
donderdag 6 februari 2020 van 19:30 tot 21:15
MSKA Roeselare - Campus Tant
€ 5,0
051 22 62 39